Kiegészítők

Van amiben már elérte az Apple és a Samsung szintjét a HONOR

A HONOR 90 a gyártó első telefonja az európai piacon, amelyben meglehetősen szegényes lesz az alapcsomag.

Az elmúlt években jellemző volt a HONOR készülékeire, hogy az értékesítési csomag tartalmazza a töltőadaptert, a kábelt, a SIM tálca tűt, emellett pedig egy szilikon tokot is, amely kedves kiegészítés volt a csomagban. Így volt ez a két aktuális csúcsmodellel, a Magic5 Pro és a Magic Vs modellekkel.

Kiemelkedő eredményt hozott a HONOR 90 DXOMark tesztje

A HONOR 90 új vonalat indít

Az elmúlt években előbb az Apple, aztán a Samsung is rálépett arra az útra, hogy nem csomagol töltő adaptert a telefon mellé, csak kábelt. Itt többféle indoklás is van, az elsődleges a környezetvédelem. Egyrészt így kisebb dobozba csomagolható a telefon, az értékesítési csomag sokkal kisebb tömegű és fizikai méretű, ezért már önmagában a szállítással is jelentős környezeti terhelés csökkenthető, hiszen kevesebbet kell szállítani. Ez bizony elég komoly karbon kibocsátás csökkentés lehet évente, ha több százmillió készüléket veszünk figyelembe. Emellett így a felhasználó dönthet, hogy használja-e a korábbi töltőadapterért, vagy vásárol egyet a készülékéhez külön.

Nyilván a költségek és a bevétel tekintetében sem mindegy, van-e a töltő a dobozban. Ha nem teszi bele a gyártó a dobozba az adaptert, annak az árát megspórolta – amelyet van érvényesít az árakon is, vagy megtart profitként. Ha pedig még a felhasználó vesz is egy töltő adaptert utólag, azon ismételten csak profitot realizál.

A HONOR 90 esetében sincs már töltőadapter a dobozban, se TPU tok. Azonban az első tesztek azt mutatják, hogy ez inkább költségcsökkentési lépés, mint sem környezetvédelmi. Erre utal az, hogy ugyan olyan méretű dobozokba került a HONOR 90, mint az előző generációs telefonok is, amelyben az adapter helye is megvan, csak üresen.

HONOR 90

Fájó lehet a töltő hiánya?

Ez a kérdés attól is függ, hogy kinek, milyen készüléke volt előzőleg. Ha korábban egy olyan HUAWEI, vagy HONOR telefont használt a felhasználó, amely már támogatta a 66 wattos gyorstöltést, akkor azzal kihasználható a leggyorsabb töltési lehetősége a HONOR 90-nek. Ha egy lassabb töltővel tölti, akkor csak a töltési sebességben szenved érdemi hátrányt.

Ha szükség van egy ilyen töltőre, beszerezhető utólag is. A HONOR 66W SuperCharge adapter jelenleg is elérhető az eMAG-on (kb. 8100 ft).

Jó irány a töltőadapter elhagyása?

Véleményem szerint igen és nem egyszerre. A felhasználóknak az elején fájhat az, hogy már nincs töltő a dobozban. Összehúzhatják a szemöldöküket, hiszen az elmúlt 5-7 évben brutális mértékben megnőttek a telefonok árai is. Viszont nagy átlagban úgy tűnik, hogy elfogadták ezt a változást a vevők is. Sem az Apple, sem a Samsung eladásai nem csökkentek azóta, hogy kikerültek a töltők a dobozból.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy az Apple és a Samsung esetén tényleg nincs olyan nagy jelentősége a töltőfejnek. Az iPhone-ok a mai napig 18 wattal tölthetők. A Samsung Galaxy S23 Ultra speciális töltőfejjel is csak 45 wattal (az S23 meg csak 25 wattal). Ezek ma már kifejezetten lassú töltésnek számítanak. A HONOR, a Xiaomi, a HUAWEI és a többi márka közben rákapcsolt a töltés fejlesztésére. A 66 wattos töltés ma már szinte alap egy olcsóbb modellnél is. Ehhez viszont megfelelő töltőadapter is szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb