Tippek-trükkök

Így kapcsolhatod ki a Chrome reklám értesítéseit

Az okostelefonok és az értesítések térnyerésével a weboldalak is kaptak olyan funkciót, aminek segítségével értesítéseket küldhetnek a felhasználóknak. Ezt sajnos spamelésre is használhatják, de egyszerűen megszüntethetők a zavaró reklámok.

Így kapcsolhatod ki a Chrome reklám értesítéseit
Kifejezetten zavaró, ha ilyenek miatt rezeg egész nap a telefon.

Bár sokan azt gondolják, hogy ezek vírusok, kártevők, de ezekre az értesítésekre minden esetben maga a felhasználó ad engedélyt, hogy küldje azt a weboldal. Itt egy példa a Player.hu weboldaláról, ahol az első telefonos megnyitást követően fel is ugrik az engedélykérés az értesítésekre.

Így kapcsolhatod ki a Chrome reklám értesítéseit

Ezek az engedélykérések különböző formákban jelenhetnek meg a weboldalakon. Ha ilyenkor bezárjuk őket, vagy arra kattintunk, hogy nem kérünk értesítést, az oldal nem fog tudni ilyet küldeni. Ha elfogadjuk a felajánlást, akkor viszont igen.

Optimális esetben ez egy hasznos funkció lehet, ha engem például érdekelnek a sporthírek, feliratkozom az egyik sportoldal értesítéseire és kapom a tartalmakról a jelzést, amely érdekelhet. Azonban ahol a jóhiszeműség, ott megjelenik a trükközés is.

Így kapcsolhatod ki a Chrome reklám értesítéseit
Ami közös az értesítésekben: mindkettő átverés és mindkettő küldésére a felhasználó adott engedélyt

Jellemzően olyan oldalakon jelennek meg káros értesítő kérő üzenetek, amelyek tartalma, funkciója illegális. Példaként hozhatom fel a különböző zene- és videóletöltő oldalakat, vagy a webes film és sorozat néző oldalakat. Ezeknél a tartalomhoz, vagy funkcióhoz gyakran több reklámot meg kell nézni, esetleg átkattintani más oldalra, közben pedig fel-felugrik egy kérdés, amely a feliratkozásra kér megerősítést. Ha ezt megadja a felhasználó, hamarosan jó eséllyel jönnek majd a különböző reklám értesítések, vagy éppen adathalász weboldalak értesítései olyan kamu jelzésekkel, mint az “iPhone-t nyertél” és hasonlók.

A legegyszerűbben úgy lehet elkerülni ezeket az értesítéseket, ha nem adunk engedélyt rá. Az azonban valaki engedélyt adott, utána is van lehetőség még kikapcsolni őket.

Így kapcsolhatod ki a Chrome reklám értesítéseit

A Chrome böngészőben a Beállítások között meg kell keresni az Értesítések opciót. Ezen belül a Webhelyek részhez kell legörgetnünk. Itt két lehetőségünk van. Ha a Show notifications csúszkát kikapcsoljuk, akkor az összes weboldal értesítés eltűnik, az is, amit esetleg valóban szerettünk volna. Ha csak egy-egy weboldal értesítését szeretnénk kikapcsolni, akkor lentebb tudjuk  a jelölő pipát kivenni a nem kívánt weboldaltól, ezt követően az már nem tud újból értesítést küldeni.

Szeretnél további tippeket és trükköket a Huawei telefonodhoz? Katt ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb