Hírek

5G szabadalmi megállapodást kötött a Nokia és a HONOR

A Nokia bejelentette, hogy az 5G technológiához és más mobilhálózati megoldásokhoz kapcsolódó szabadalmakra vonatkozó licencszerződést kötött a Honorral. A hivatalos sajtóközlemény szerint a megállapodás mindkét fél „alapvető 5G-s és egyéb mobilhálózati találmányaira” kiterjed.

HONOR 90
A HONOR 90 még a Snapdragon 7 Gen 1 verzióval jelent meg

A Nokia hangsúlyozza, hogy ez a negyedik jelentős okostelefon-ipari megállapodás az elmúlt 12 hónapban, ami inkább egy szabadalmi jogokkal foglalkozó cég tevékenységére emlékeztet, mint egy telekommunikációs vállalatéra. A közlemény emellett kiemeli, hogy az „iparágvezető szabadalmi portfóliójuk” mintegy 20 000 szabadalmi családot tartalmaz, ebből több mint 6000 az 5G technológia szempontjából alapvetőnek számít.

Ahogy azt várni lehetett, a Honorral kötött megállapodás konkrét feltételei bizalmasak maradnak a két fél között. Érdekes megfigyelni, hogy a Honor inkább az együttműködésben hisz, miközben a szintén kínai Oppo inkább bírósági úton próbált meg elszabadulni a Nokia szabadalmi kötelezettségei alól, ami Európa egyes országaiban elég kedvezőtlen eredményekhez vezetett.

2023 elején a Nokia meghosszabbította a kölcsönös szabadalmi licencelési szerződését a Samsunggal, majd ugyanezt tette az Apple-lel júliusban. A Honorral kötött megállapodásnak köszönhetően a Nokia most már biztos lehet abban, hogy nem kell szabadalmi pereskedéssel fenyegetnie a kínai gyártót, ahogy azt az Oppo esetében tette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb