Tippek-trükkök

Huawei kameramódok – melyik mire jó

Üdvözöllek az első írásomban. Sokatok találkozhatott már velem és fotóimmal a Huawei Galéria Facebook csoportban, illetve itt talán olvastátok is a bemutató cikket rólam.

Egy több részes cikksorozatban fogok nektek kicsit segíteni, hogy Ti is jobb képeket tudjatok készíteni Huawei okostelefonotokkal. A cikksorozat elsősorban azoknak szól, akik még abszolút kezdők a fotózásban, és esetleg nem tudják még pontosan mikor melyik módot használják, és hogyan, illetve nem igazán vannak tisztában azzal például mi az a fénnyel festés.  A további cikkekben a tapasztaltabb mobilos fotósok is biztosan rá fognak akadni néhány tippemre, amit hasznosíthatnak.

Jelen cikkben pár mondatban végigmegyünk az egyes fotós kameramódokon mi mit takar, és mikor érdemes használni.

Tehát először is megnyitva a kamerát, jobbra legyintve a képernyőn meglátjuk a kameramódokat

Huawei kameramódok - melyik mire jó

Kezdjük a MONOKRÓM móddal, ez gyakorlatilag a duál Leica kamerás Huawei készülékeknél az egyik kamerát használja, ami egy fekete-fehér szenzor. Mivel nincs színszűrő a szenzoron, így valós, eredeti fekete-fehér képeket tudunk készíteni. Előny, mert nem kell képszerkesztőben matatni hogy mesterségesen fekete-fehérré tegyük a képet. Ha valamit úgy látsz hogy érdemes fekete-fehérben fotózni, ez a mód a jó választás.

Huawei kameramódok - melyik mire jó

HDR: Nagy, vagy magas dinamikatratományt jelöl ez a rövidítés. Akkor alkalmazd, amikor óriásiak a kontrasztkülönbségek. Például amikor le szeretnél fotózni valamit, megtaláltad a jó szöget, de a nap pont szembe van, és a fénye miatt az automatika lecsökkenti a képen a fényerőt, és sötét lesz minden. Ilyenkor érdemes a HDR módot elővenni, így a nap miatt nem lesz sötét a fotó többi része, de a nap sem ég ki csúnyán. Leginkább tájképek esetében különösen hasznos, vagy amikor kicsit messzebre fotózol, és a nap túlságosan vakít, a kép alja pedig túl sötét, és alig látszik valami a naptól.

PANORÁMA: Ha éppen nyaralsz, vagy érdekes helyen jársz, vagy hegy tetején, vagy tengerparton, és körülötted minden érdekes, és mindent szeretnél lefotózni de nem fér bele a képbe minden, akkor a Panoráma mód jó választás lehet. Ha elindítod, látni fogod az instrukciókat, amit a telefon szoftvere adni fog neked, és több képből összeilleszt egy szűk, de nagyon széles fotót.

ÉJJELI FELVÉTEL: Ez egy speciális hosszú záridős mód. Mivel este használatos, érdemibb fotót csak állványról tudsz csinálni ebben a módban, különben bemozdul, és az egész fotó egy elmosódott paca lesz. Amikor elindítod, a telefon megsaccol egy záridőt, amit a környező fényekből vett információ alapján állít fel, és visszaszámol neked, de ha úgy látod meg is állíthatod közben. Lényege, hogy ebben a módban sokkal nagyobb dinamikatartományban dolgozik, és egyúttal zajt is szűr, tehát nem lesz zajos, szemcsés a képed.

Huawei kameramódok - melyik mire jó

FÉNNYEL FESTÉS: Ez a mód tartalmaz 4 külön opciót még, a „fénycsík lámpák” „fény graffiti” „selymes víz„, és a „csillag útvonalak” jeleneteket. A selymes víz kivételével a többi inkább este használatos, ezekre egy későbbi cikkben részletesebben kitérek. Ezen opciók segítségével este például az autók lámpái által hagyott csíkokat kaphatod el, csillagszóró, vagy lámpa fényével „festhetsz” amit megörökít a telefon, vagy egyéb, más érdekes dolgot alkothatsz. Szeretem ezeket a módokat, sok lehetőség rejlik bennük.

3D PANORÁMA: Amennyiben a készülékedben megtalálható ez a funkció, akkor ezzel gyakorlatilag egy adott személyt, vagy tárgyat körbe tudsz fotózni olyan módon, hogy elindítva a módot, az exponálo gombot a kijelzőn folyamatosan nyomva tartva, körbejárod a fotózandó tárgyat, a mobil pedig úgymond „lepásztázza” közben azt, és az elkészült képet körbe tudod forgatni úgy, ahogy körbesétáltál körülötte. Érdekes funkció.

A Time Lapse-re, szűrőkre és a lassított mozgásra nem tértem ki, mivel most jelenleg a fotós módokkal foglalkozunk, ezek pedig videós módok. A szűrők pedig egyértelműek mindenkinek mire valóak. Az egyes módokkal foglalkozunk egyesével majd részletesebben is, illetve a kamerát elindítva láthatóak fent is ikonok, melyek különböző módokat jelölnek. Például portré mód, vagy széles rekesz mód. A következő cikkben ezekre is kitérünk.

Összességében tehát most röviden kitárgyaltuk melyik mód mikor alkalmas inkább, folytatás a következő cikkben.

Nem szeretnél lemaradni a fotós cikkeinkről? Akkor engedélyezd az értesítések küldését a böngésződben, vagy kövess minket a HuaweiBlog Facebook oldalán.

További tippek-trükkök itt! 

'Fel a tetejéhez' gomb