Tippek-trükkök

5 ok, amiért ne használj fém tokot a telefonodon

Az alumínium és különböző fém tokok szabadon megvásárolhatók a különböző telefonokra, azonban jobb őket elkerülni!

Manapság számos különböző tokot lehet kapni egy-egy okostelefonhoz. A hagyományos szilikontok és flipes bőrtokok mellett különböző dizájn tokok is elérhetők. Az ember bele sem gondolna, de ezek a tokok egy része akár ronthatja is a készülék használati élményét – itt elsősorban a fémkeretes tokokra gondolunk.

Huawei P8 Lite alumínium tok
Divatosan néz ki, de cserébe megeszi az interneted sebességét

Ne használj fémtokot a telefonodon!

Bár a telefonok nagyon régen elhagyták a kiálló antennákat, ezek azért továbbra is részei a készülékeknek. A műanyagházas modellek esetében jellemzően láthattlanok, hiszen a házon belül vannak, azonban a fém, vagy üveg borítású modelleken általában ilyen-olyan módon felfedezhetők ezek.

A gyártók legtöbbször egy-egy vékony csík mögé rejtik el az antennákat, amelyek felelősek a szolgáltatóval történő kommunikációért (telefonhívás, mobilinternet), biztosítják a megfelelő WiFi kapcsolatot, a segítségükkel lehet a GPS-t használva navigálni, vagy éppen a Bluetooth-on keresztül a headseten zenét hallgatni.

Ezen antennákat azonban könnyen leárnyékolhatják a fémek. Így ha olyan védőtokot vásárolunk, amelynek az oldalsó kerete fém, vagy akár az egész tok az, akkor lehet hogy dizájnban nekünk tetsző lesz a telefon, – azonban ez a tok jelentősen leronthatja a vezeték nélküli kapcsolódások minőségét.

Huawei Ascend P7 duális antenna
Már a Huawei Ascend P7 is két antennát kapott – ezt azonban könnyen leárnyékolja a fém tok

Szinte észrevétlenül gyilkolja a tok a minőséget, hiszen a felhasználó nem gondolná azt, hogy a tok miatt romlott el a telefon.

Fém tokok által okozható hibajelenségek:

  • rossz minőségű telefonhívás
  • lassú mobilinternet, alacsony térerő
  • szakadozó, lassú internet WiFi-n keresztül
  • a GPS nem talál műholdat, így nem tud navigálni
  • a Bluetooth nem érzékelhető

Az egymástól eltérő kivitelű fém tokok nem mindig ugyan olyan hatást váltanak ki, pont úgy, ahogyan azonos szériába tartozó fémtok is eltérő hatást okozhat két különböző készüléken. Ennek okai között van például az, hogy a telefonok gyakran eltérő antenna megoldásokat tartalmaznak.

Nillkin Barde Metal Case Cover
Lehet, hogy különlegesen néz ki, de cserébe kevésbé lesz használható a telefonod

A Huawei rendelkezik az egyik legkomolyabb hálózatfejlesztési részleggel az okostelefon szegmensben. A gyártó folyamatosan dolgozik a még jobb antenna rendszerek megalkotásán. Amíg a Huawei Ascend P7 még duális antennával rendelkezett, addig a P9-ben debütált a Signal+ 2.0 technológia. Ezzel a 2016-os felsőkategóriás modell volt a világ első telefonja virtuális tripla antennával, amelynek célja a jobb, akadnél nélküli hálózatváltás.

Ezen fejlesztések eredményeit tudja szépen lerontani egy-egy fém tok, ezért javasoljuk a felhasználóknak, hogy ne használjanak olyan tokok, amely fém keretet tartalmaz, vagy más jelentősebb fém mennyiséggel van ellátva.

'Fel a tetejéhez' gomb