Hírek

Megújulnak a Vodafone SIM kártyái

A Vodafone környezetvédeli stratégiája részeként új SIM kártyákat ad ki jövőre, ezzel a lépésével pedig 50%-kal csökkenti az előállítás során felhasznált műanyagok mennyiségét.

Megújulnak a Vodafone SIM kártyái

A SIM kártyák jelenleg még mindhárom szolgáltatónál egy bankkártyával azonos méretű plasztik lapon kerülnek forgalomba, annak ellenére is, hogy a telefonba ennek töredéke kerül csak be valójában. Tradícionális okokra vezethető vissza, hogy bankkártya formátummal és mérettel rendelkeznek a hordozók, aminek az oka egyszerűen az, hogy az első mobiltelefonokba még valóban ilyen nagy méretű kártya volt behelyezhető, ez volt a Standard SIM 1FF méret. Ezt követte a jelentősen kisebb “Mini SIM”, ez a 2FF méret, míg ezt követte a Micro SIM, a 3FF, míg a manapság használt Nano SIM a 4FF méret.

Standard SIM (1FF) - Mini SIM (2FF) - Micro SIM (3FF) - Nano SIM (4FF)
Standard SIM (1FF) – Mini SIM (2FF) – Micro SIM (3FF) – Nano SIM (4FF)

Az utóbbi kettő mért a 2010-es évek találmánya, hiszen az első microSIM-es eszköz 2010 januárjában jelent meg, míg az első Nano SIM-es készülékre 2012-ig kellett várni.

Mivel mostanra semmilyen technikai ok nem indokolja a bankkártya méretű hordozót, a Vodafone megfelezi ennek méretét, a legtöbb európai országban 2020 elejétől ezek lesznek elérhetők, az év végére pedig minden országban, ahol jelen van a szolgáltató, kivezeti a hagyományos kártyahordozót. Ezzel a Vodafone úgy számol, hogy éves szinten 340 tonnával csökkenti a műanyag hulladékot, gyártás és szállítás során pedig 15 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást.

További korszerűsítések is folyamatban vannak a Vodafonenál, várhatóan 2020. március végéig 24 országban alakítja át kiskereskedelmi üzleteit és irodáit. ennek részeként a világszerte működő 7700 üzlet nem kínál majd egyszerhasználatos, eldobható műanyag zacskókat, illetve elkerülik, vagy korlátozzák a műanyag alapú marketing, vagy promóciós anyagokat, azokat alacsonyabb környezeti hatású alternatívákkal helyettesítik.

A műanyagmentesítés terén megoldás lenne az eSIM-es okostelefonok terjedése, ahol nincs fizikai SIM kártya, azt egy digitális profil kezeli a telefonon belül. Jelenleg ezt a megoldást csak a Magyar Telekom kezeli hazánkban, ezzel párhuzamosan pedig nagyon kevés eSIM képes eszköz érhető el a piacon.

A változás az újonnan kiadott SIM kártyákat érinti, akik jelenleg Vodafone SIM kártyát használnak, nem kell cserélniük a kártyát az átalakítás miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb