Hírek

HONOR Magic6 Lite teszt

Fiatalos, lendületes és jó. Így lehetne legrövidebben jellemezni a HONOR Magic6 Lite okostelefont. Nem tökéletes modell, vannak hibái, viszont szuper kijelzőt, látványos hátlapot és hasznos funkciókat is kapott. Az ára elfogadható, ráadásul ha szolgáltató kínálatba kerül, valószínűleg sokan választják majd.

HONOR Magic6 Lite teszt

A nevében Magic6 sorozat

Korábban teszteltem a HONOR Magic4 Lite-ot, de igazából nagyon nem voltam elájulva tőle. A Magic5 Lite csak később érkezett meg hozzám, azzal kapcsolatban is voltak fenntartásaim.

Viszont ezeket a korábbi tapasztalásokat egészen szépen sikerült megváltoztatnia az új HONOR Magic6 Lite modellnek. Néhány hónapig a HONOR 90-et használtam, ebből ültem át a Magic6 Lite-ra, amely hardveresen alacsonyabbra pozícionált modellt, ennek ellenére sem kellett csalódnom.

Én kifejezetten szeretem, ha egy telefon nem snassz fekete, hanem van valami különleges árnyalata. Ezért örültem, hogy a HONOR a hazánkba is elhozza a narancssárga árnyalatú Magic6 Lite-ot, amelynek színpárjai az arany és a fekete.

HONOR Magic6 Lite teszt

Ha a Magic5 Lite-hoz viszonyítom a Magic6 Lite-ot (és miért ne tenném), akkor érdemes elsőnek a kijelzőt megnézni. Szemből közel ugyan úgy néz ki, viszont apróbb, de jelentősebb változások történtek.

Kezdjük azzal, hogy az AMOLED kijelző kismértékben nőtt. Amíg a Magic5 Lite 6,67”-os volt, addig a Magic6 Lite már 6,78”-os. A felbontás is nőtt és a FullHD+-ről a 1,5K-ra váltott, ez érdemben azt jelenti, hogy immáron 1200×2652 képponttal bír. Maradt a 120 Hz-es képfrissítési ráta, valamint az 1,07 milliárd szín megjelenítésének képessége.

Bár én télen tesztelhettem a telefont, a nyáron biztosan sokan megköszönik majd a HONOR-nak, hogy a középkategóriás modellben 50%-kal növelte a kijelző fényerejét az elődhöz képest. A Magic6 Lite ugyanis már 1200 nites maximális fényerőt tud, ami nagy előrelépés az elődjének 800 nit értékéhez képest.

Maga a kijelző két oldalt lekerekített, ezzel is a prémium érzetet próbálja erősíteni. A színek rendben vannak, oldalról nézve sem torzulnak el. A képernyő érzékelése tökéletes, gyorsan és precízen reagál.

HONOR Magic6 Lite teszt

A Magic6 Lite kijelzőjének felső részén középre került a szelfi kamera. A felső, vékony élen pedig elrejtve helyezkedik el a telefonáláshoz használt hangszóró. Erre az élre rejtették el a közelségérzékelő szenzort is a mérnökök. Ez azért is hasznos, mert a Magic5 Lite esetén még a telefon tetejére került és sokan azt hitték, tévesen, hogy egy infra port is került a készülékre (ezt csak a felsőkategóriás modellekben helyezi el a HONOR).

Egy speciális, edzett üveggel látta el a kijelzőt a gyártó. Ez nem az iparágban bevett Gorilla Glass, hanem egy saját fejlesztés, amely csak “HONOR Ultra-Bounce Anti-Drop Display” néven fut. Ez három rétegű védelmet tartalmaz és 360° fokban magasabb fokú védelmet biztosít, csökkentve a kijelzőtörés lehetőségét esés közben. Fontos megjegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem lehet betörni a készülék kijelzőjét egy leejtés során! Viszont ellenállóbb lehet a készülék más modellekhez képest. Érdemes lehet ennek ellenére is vásárláskor megfelelő készülékbiztosítást kötni rá, amely a vétlen sérülések ellen szolgálhat fedezetként.

Az oldalsó keret arany árnyalatot öltött. Az alsó és felső élen laposra és mattra csiszolva, oldalt pedig lekerekített, fényesre polírozva. Alul a hagyományos dolgokkal találkozhatunk, középen USB-C csatlakozó, balra tőle SIM tálca és mikrofon, jobb oldalt pedig hangszóró rács. Felülre csak egy másodlagos mikrofon került. Az oldalsó vékony középső kereten a jobb felső szekcióba került a hagyományos bekapcsológomb és hangerőszabályzó gomb. A korábbi HONOR modellekhez képest a Magic6 Lite esetén gomb lenyomásakor egy határozottabb kattanó hangot is hallat a szerkezet.

HONOR Magic6 Lite teszt

Vizuálisan rendkívül sokat javult szerintem a Magic6 Lite az elődhöz képest. Számomra nem tetszett a Magic5 Lite vékony kamera gyűrűje, nem igazán találtam azt esztétikusnak (persze ez szubjektív tényező). Ehhez képest számomra pozitív irányba fejlődött a Magic6 Lite kamera szigete, amelyen maradt a gyűrűs kialakítás, viszont az sokkal vastagabb lett és csökkent a belső körlap mérete ezáltal.

Illetve meg kell említeni a kameragyűrűt körbeölelő, arany színű fém recés keretet, amely érdekes és egyben kellemes tapintást nyújt, ha végighúzom rajta az ujjamat. Az ilyen apróságoktól is van az embernek prémium érzete akkor is, ha egyébként attól nagyon messze van a telefon és inkább a középkategóriába sorolható be ez a modell.

HONOR Magic6 Lite teszt

Beszéljünk a “vegán bőr” hátlapról is. Ez igazából a műanyag divatosabb elnevezése, hiszen erről van szó, a hátlap nem üveg, hanem műanyag. Viszont az tény, hogy sikerült arra egy puha, bőrre emlékeztető textúrával ellátott bevonatot húzni. Ez nem csúszik, nem fénylik, tapintható és jó kézben fogni. Kifejezetten jó tok nélkül használni a Magic6 Lite-ot, köszönhetően ennek a hátlap megoldásnak.

A narancs “vegán bőr” hátlap mellett Magyarországon piacra kerül a fekete és a zöld árnyalat is, ezek matt, üveghatású műanyag hátlapos modellek.

A HONOR több ponton is javított a Magic5 Lite-hoz képest a Magic6 Lite hardverén. A legfőbb újdonság, hogy ebbe a Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 került. Ez egy középkategóriás processzor, kicsivel magasabb teljesítménnyel, mint az előd esetén, de összességében rendben van.

A három hetes teszt alatt nem igazán tapasztaltam használat során komolyabb melegedést, könnyedén elvezeti a telefon a processzor hőtermelését úgy, hogy ne legyen zavaró. A középkategóriában is standard lett a 8 GB RAM és 256 GB háttértár konfiguráció, ezt az egyet kínálja a HONOR a Magic6 Lite-ból Magyarországon. A 8 GB RAM-ot kiegészíti plusz 8 GB RAM Turbo-nak nevezett virtuális RAM-mal. Ennek működésébe sajnos kevés betekintés van. A használat során nem is igazán éreztem, hogy lenne ilyen, vagy előnyösen működne, alkalmanként előfordult ugyanis, hogy meg-megakadtak a szoftverek egy idő után, amelyen egy háttérbeli programtörlés segített. Hozzáteszem, én még egy korai szoftver verzióval rendelkező Magic6 Lite-ot teszteltem, így ezen a téren lehet változás a piacra kerülő modellekben. A 256 GB háttértár mindenképpen jó, főleg azért, mert nincs memóriakártyás bővítési lehetőség.

Mindenki a kamerától vár csodát

A telefon iparnak sikerült elhitetnie azt a felhasználókkal, hogy a több kamera és a nagyobb felbontású szenzorok egyenesen arányosan garantálják a jobb fotózási lehetőséget is. Persze egyik gyártó sem szeretné ugyan azt a kamera rendszert betenni a középkategóriás modelljeibe, mint amik a csúcsmodellekben vannak.

HONOR Magic6 Lite teszt t

Így van ez a Magic6 Lite-nál is. Bár van három kamera a hátlapján, nincs periszkópikus optikai zoom kamera (ami hiába van egyes modellekben 5 éve, nagyon drága megoldás), nincs ToF lézeres távolságmérő szenzor sem többek között. De ha a kamerákról beszélünk, a középkategóriás modellek esetén általánosan igaz, hogy a főkamera szokott lenni az egyetlen, amelyről érdemben célszerű értekezni.

A HONOR Magic6 Lite egy 108 megapixeles főkamerát helyezett a kameragyűrű bal oldalára. De kinek van szüksége ekkora felbontású fotóra? Senkinek. És ezt a HONOR, valamint a többi gyártó is tudja. Éppen ezért a legtöbb kamera módban a képkészítés során minden 9 képpontnyi egységből 1 képpontot generál a kamera rendszer, így lesz 12 megapixeles fotó végső soron a 108 megapixeles kamerából. Ez alól kivétel az, ha a Nagy felbontás módot választja ki a felhasználó, akkor valóban a maximális felbontást használhatja.

Ragyogó képeket lehet csinálni akkor, ha jók a fényviszonyok. Többek között a Magastátrában jártam, amikor nálam volt a HONOR Magic6 Lite és azt vittem mindenhova fotózni is, nem kellett megbánnom.

HONOR Magic6 Lite fotó
A Magic6 Lite-tal fotóztam végig a Magastátrát

Azzal viszont számolni kell, hogy a 108 megapixeles kameránál is vannak hardveres limitek a Snapdragon 6 Gen 1-gyel. Ha sok fotót lőttem egymás után, néhány kép után gyakran tapasztaltam, hogy lelassult a képkészítés, vagy nem készített azonnal fotót, valószínűleg az annak volt köszönhető, hogy a hardver nem tudta olyan gyorsan feldolgozni a fotókat, mint ahogyan szerettem volna.

Az éjszakai felvételeknél a zajszűrés nem sikerül túl erősen és a vonalak is eltűnnek, a pixelek összevonásával sem tud nagyon erős képeket csinálni gyengébb fényviszonyoknál. De ez egyébként szinte az összes középkategóriás telefonra igaz, nem csak a HONOR ezen készülékére.

Bár nincs külön optikai zoom a telefonon, 3x-os zoomot kínál a Magic6 Lite, amihez a főkamerát használja. Ennek minőségén azért érződik az, hogy ez egy szoftveres megoldás, sajnos ebben a módban nem igazán tud valóban szép képeket készíteni a telefon, a minőség messze elmarad a 1x-es zoom értékek minőségétől. Lehet egyébként jó képet kihozni a 3x-os zoommal is, de tényleg nagyon optimális fényviszonyokat és témát igényel.

HONOR Magic6 Lite zoom fotók (1x-es és 3x-os)

Az 5 megapixeles ultraszéles látószögű kamera is fényben nem csinál rossz képet, bár hozzá kell tenni, hogy a széleken megjelenő torzulást nem tudja megfelelően kezelni a rendszer, ennek sokszor nyoma van. A 2 megapixeles makro kamera véleményem szerint inkább csak szükségtelen marketing, évek óta az a véleményem, hogy ezek elhagyása volna szükséges az összes gyártónál.

A Magic6 Lite a megjelenésekor legfrissebbnek számító MagicOS 7.2-vel érkezett, Android 13-mal és természetesen teljes Google támogatással. Az Android 14 frissítés várhatóan később, a MagicOS 8.0 rendszerfrissítéssel érkezhet, de ez a készülék megjelenésekor még nincs belátható közelségben.

Érdemi különbséget a MagicOS 7.1 és a MagicOS 7.2 között én egy ponton találtam, a lezárt képernyőn. Itt az óra sokkal vastagabb betűtípust kapott és nagyban hasonlít az iOS megjelenítésére. Illetve az értesítések alulra kerültek, már nem fent sorakoznak.

A feloldott főképernyőn hasznos a YOYO-javaslatok mappa, ahol megjelennek a leggyakrabban használt alkalmazások, így ezeket gyorsan el lehet érni.

A sebességgel egyébként általánosságban nem voltak meglepetések. A nap nagy részében gyorsan pörög a Magic6 Lite, alkalmanként fogja meg egy-egy alkalmazás, amikor szükséges lehet a háttérben futó appok törlése és utána minden visszaáll a megszokott kerékvágásba.

HONOR Magic6 Lite teszt

Bár egyes esetekben azért érződik, hogy például nem egy HONOR Magic5 Pro van az ember kezében, viszont egy HONOR 90-hez viszonyítva szinte semmi különbség nincs a sebességben. Teljesen jól kezelhető a napi dolgokra a Magic6 Lite.

Az 5300 mAh kapacitású akkumulátorral 1,5-2 napos üzemidőket tudtam kihozni, ami korrektnek mondható. A HONOR szerint 1000 töltési ciklust követően is még legalább 80%-os lesz a telep 3 év múlva. A töltés érdekes kérdés, hiszen a HONOR 35 wattos SuperCharge töltését támogatja a készülék, ez egy 11 V 3,2 A-es megoldás. Ehhez viszont nincs töltő. Nem csak a dobozban, Magyarországon sincs ilyen töltő forgalomban, de még a gyártó kínai oldala sem ad tanúbizonyságot arról, hogy létezik egyáltalán konkrétan 35 wattos adapter. Én a HONOR 40 wattos adapterét használtam hozzá, hiszen a dobozban csak kábel van, de jó lehet a HONOR 90-hez is szánt 66 wattos SuperCharge adapter is a mindennapokban.

A HONOR Magic6 Lite Magyarországon bruttó 160 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron érkezik. Ezért az összegért egy korrekt külsőt kapunk és a sebesség is teljesen jó. A fotózás átlagos, viszont a telefon összességében jól működik és a szolgáltatói kínálatba kerülés miatt népszerű lehet Magyarországon azoknak, akik nem akarnak egy kisebb, vagy nagyobb vagyont kiadni egy telefonért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb