Hírek

HONOR Magic4 Lite 5G teszt – varázslat helyett bűvésztrükkök

Immáron önálló gyártóként szeretne érvényesülni a HONOR, amely nem egy egyszerű folyamat akkor sem, ha elég erős gyökerekből lehet építkezni. A HONOR Magic 4 Lite-ot teszteltem, az első újdonságot, amelyet 2022-ben hozott el a gyártó.

Az első, amelyet rögtön észre lehet venni, hogy bizony nagyon sok mindenben még a nagy testvértől örökölt dolgokra épít a cég. Mind külsőben, dizájnban, kiegészítőkben, de még szoftveresen is. Ez helyenként jó, helyenként kevésbé.

HONOR Magic4 Lite 5G

A Magic4 Lite előlapján egy 6,81”-os, tehát relatíve nagy méretű kijelző található, amely a mai igényeknek megfelelően 19,9:9 képarányú. Felül, valamint a két oldalt kifejezetten vékonyra sikeredett a keret, alul viszont ezeknél vastagabb. A lapos kijelző IPS panelre épül 1080×2388 (FHD+) felbontással.

Bár az IPS képernyő megjelenítése és fényereje nem rossz, szabadban is látható, olvasható, azt mindenképpen érdemes megjegyeznem, hogy a konkurens gyártók a 100-140 ezer forintos ársávban bőven kínálnak már Super AMOLED panellel ellátott modelleket, amelyek egy fokkal még szebb megjelenéssel vannak ellátva. Gyakorlatilag a Samsung, a Xiaomi, Motorola, OPPO, Realme, Poco és kínál több modellt is, amely AMOLED-del szerelt és a 130 ezer forintos ár környékén erősen keresni kell azokat a modelleket, amelyek “csak” IPS kijelzővel vannak ellátva. 

HONOR Magic4 Lite 5G

A 120 Hz-es képfrissítés egyébként gyors visszajelzést ad, ez alapból dinamikus beállításra van állítva, így a rendszer automatikusan szabályozza, hogy mikor legyen 120 Hz-es és mikor alacsonyabb. Beállítható azonban fixen 120 és 60 Hz-es üzemmódra is a Magic 4 Lite kijelzője.

Az előlapot üveg borítja, amelyen gyárilag megtalálható egy védőfólia is. A HONOR nem kommunikálja direktben, hogy ez az üveg milyen típusú, nem tudni így, hogy milyen edzettséggel rendelkezhet esetlegesen.

Az oldalsó keret műanyag, matt felülettel, fekete színben. A jobb oldalon a hangerőszabályzó gombok alatt egy lapos bekapcsológomb található, amely egyben az ujjlenyomat olvasónak is helyt ad. Erre azért van szükség, mert az IPS kijelzőknél nincs még jól használható, panel alá rejtett ujjlenyomat olvasási lehetőség, a bekapcsológomb így jó helyet kínál a szenzornak, ami egyébként precízen tette a dolgát, nagyon jó arányban oldotta fel a telefont a használat során.

HONOR Magic4 Lite 5G

Alul megtalálható az USB-C csatlakozó, egy mikrofon, egy hangszóró rács, valamint ide került a SIM tálca, amely két nanoSIM-nek ad helyet, memóriakártyás bővítési lehetőség nélkül.

Felül a legújabb trendeknek megfelelően az él szélén található az apró lyukakból álló beszédhangszóró rács, illetve van egy második, zajszűréshez is használt mikrofon.

HONOR Magic4 Lite 5G

Bár nagyon jól néz ki élőben is a titánezüst és az óceánkék fantázianévvel rendelkező színverzió a Magic4 Lite-ból, hozzám az “éjfekete” jött, amely sima fekete árnyalatú. Nem tudom az okát, de statisztikák alapján a fekete telefonok mennek a legjobban Magyarországon – pedig a másik két árnyalat sokkal látványosabb. 

Ez a fekete hátlap (illetve a másik két árnyalat is) műanyag, abból is a kicsit puhább kiadás, ami két heti tesztelés végén látszott is, a sarkoknál már megjelentek apróbb hajszálkarcok. Emellett a fekete fényes felületen azért az ujjlenyomatok rendesen látszanak a hétköznapok során.

HONOR Magic4 Lite 5G

A kamera sziget nagyon jól eltalált, a kör forma középen jól harmonizál, kevésbé billeg, mint az oldalra tolt szenzorok. Az arany kör jól néz ki, bár ha lent a HONOR logó is arany színű lett volna, nem ezüst, azzal dobott volna csak sokat még a dizájnon a cég.

HONOR Magic4 Lite 5G
Apró karcok az alsó szegmensben, amelyekhez elég volt két hét.

A kamera körgyűrűben három pötty tartalmazza a Magic4 Lite kamera összetevőit, amelyet a cég “Matrix AI Vision Camera” fantázianévvel becéz. A jobb felső sarokban van egy 48 megapixeles főszenzor. A bal oldalon lévő két kamera egyaránt 2 megapixeles, míg a jobb alsó részen egy vaku található meg.

HONOR Magic4 Lite 5G

Ez a tripla kamera felállás 130 ezer forintért csalódást keltő.

A 48 megapixeles főkamera éppen még egészen korrekt, hiszen lehet vele szuper képeket lőni, messze van a csúcsmodellek képességeitől, viszont összességében teljesen korrekt az, amit mutat.

A fényeket helyenként túlhúzza, sokat belejavít a képbe, de végeredményében olyan fotókat kaphatunk, amely jól mutat majd az Instagramon, vagy a Facebookon. Viszont arra figyelni kell, hogy a kézmozgást, vagy a tárgy mozgását rosszul tolerálja a rendszer, ilyenkor nagyobb az esély az elmosódott képnek.

Nincs széleslátószögű kamera, ami némileg nehezen érthető, hiszen 3 évvel ezelőtt, 2019-ben a Honor 20 Lite is kapott már egy 8 megapixeles szenzort széleslátószöggel – a HONOR 2022-ben valamiért mégis kihagyta ezt, az amúgy népszerű kamera opciót a telefonból. Helyette van két másodlagos kameránk, amely a valóságban nem használható jól. Az egyiket makróra használná a telefon, viszont a főkamera jobb opciót kínál erre, a másikat pedig mélységélességre, de sajnos közel sem alkalmas olyan pontosságra, mint egy TOF szenzor.

Gyakorlatilag kimondható, hogy a Magic4 Lite kapott egy főkamerát, amit használhatunk fotózáshoz, meg két másik szenzort “mutatóba”, hiszen a “48 MP-es tripla kamera” felütéssel könnyebb 2022-ben eladni, mintsem egy kamerával – pedig a végeredmény nagyjából ugyan az.

Az előlapra került 16 megapixeles kamera szelfikre jól működik, videó módban is képes FullHD-ban rögzíteni. Ennek az egy kamerának köszönhetően működik a 2D-s arcfelismerés, amely másnak nem akart feloldani, az én arcom megfelelő fényviszonyok esetén nagyon gyorsan felismerte.

Bár a piacon új telefonról van szó, ennek ellenére némileg régi szoftverrel dobta azt piacra a HONOR. Hozzám a Magic4 Lite Android 11-gyel, MagicUI 4.2-vel és 2022. februári Android biztonsági javítási szinttel érkezett, frissítés pedig nem érkezett ezen két hét alatt.

Az még nem is egy vészes dolog, hogy Android 11 van, viszont a MagicUI már dupla lemaradásban van a középkategóriás telefonon, hiszen egyes modellek már a 6.0-s verziót futtatják. A negyedéves lemaradás sem biztató a biztonsági csomagok terén.

A hátlap alá került Qualcomm Snapdragon 695 SoC egy újabb 6 nm-es chip, amelyet 2021. végén adtak ki, a Snapdragon 690-es chip felfrissített kiadásáról van szó.  Két darab erősebb, 2,2 GHz-es mag került bele és hat energiatakarékos (1,8 GHz-es) és egy Adreno 619-es névre hallgató GPU. Valószínűleg ezen chip miatt nincs 60 fps-es videórögzítés a kamerában.

A 6 GB RAM-ot a “Turbo RAM” funkciónak nevezett virtuális memóriával toldotta meg még 2 GB-tal a HONOR, de tény, hogy fizikailag csak 6 GB-ot kapunk. Létezik egyébként ténylegesen 8 GB-os kiadás is belőle, de ezt nem hozta be Magyarországra a cég. A háttértár 128 GB, nem bővíthető. Ezzel nincs különösebb gond, nagyon sok mindenre elég, ebben az árkategóriában többet egyébként sem nagyon kapni manapság.

Az üzemidővel nem lesz érdemi gond, nálam kb. 2 napig bírta egy feltöltéssel a beépített 4800 mAh-s akkumulátor. Ehhez egy 66 wattos SuperCharge töltőt kapunk a dobozban, a 11 V 6 A-es szupertöltéssel fél óra alatt feltölthető a telefon 80%-ig, így ha valaki este elfelejti töltőre tenni a telefont, reggel lemerülve találja, akkor is egy reggeli-fogmosás-öltözés kombó alatt feltöltheti közel teljesen, amivel 1-2 napig nem lesz utána gond.

Az adatkapcsolatokat nézve már hozza a HONOR középkategóriás telefonja az elvárható újdonságokat, így támogatja mind a két SIM kártyahelyen az 5G hálózatokat. WiFi-n keresztül a WiFi 5-ig van támogatás, a WiFi 6 kimaradt. Bluetooth-ból az 5.1-es szabványt használhatjuk, BLE képességgel. Az USB-C csatlakozó rendelkezik OTG támogatással, így akár külső perifériát is kezelhet.

Nem maradt ki az NFC, amellyel működik a telefonos fizetés (Google Pay), elmaradt azonban a hagyományos jack csatlakozó és headset sincs a dobozban. Ez utóbbiak hiányát én nem érzem problémának, de biztosan lesz, aki hiányosságként élné meg.

A dobozban egyébként megtalálható a gyári 66 wattos töltőadapter és a hozzá való kábel, illetve egy TPU védőtok is a csomagolás részét képezi.

HONOR Magic4 Lite 5G

A használat során bár alapvetően stabil a Magic UI, érződnek hiányzó elemek. Ilyen az osztott képernyő például, de rendszeren belüli keresőt sem találunk. Ami viszont van és a múltat nézve üdvözölendő, az a Google Play áruház, és vele együtt a Google támogatás, a Google Pay, az Android Auto funkciók megléte.

Aki flagship telefonokon szocializálódott, az érezni fogja azt, hogy a Magic4 Lite egy középkategóriás hardveren fut. Viszont aki korábban sem használt drágább telefonokat, annak érezhető előrelépést nyújthat a készülék.

A HONOR Magic4 Lite egy kicsit retro érzést keltett, mintha megint 2019 elején lennék, hiszen a kamerák, a képernyő, a készülékház és az ár is onnan jött. Persze a 3 év távlatához képest jelentősen gyorsult a töltés, lett 5G és nagy akkumulátor.

Ez a Magic4 nem az, amire sokan vártak. Az a Magic4 Pro modell lesz, ha megérkezik Magyarországra, valószínűleg 3-4x annyiért, mint ez a Lite modell.

Bár korrekt a készülék, a sok apró hiányosság miatt ezt akkor lehet igazán ajánlani majd, amikor az ára bekúszik 100 ezer forint alá. Mert 130 ezer forintért találni több jobb opciót, sőt nem kell messzire menni, már 140 ezer forintért megvehető a HONOR 50, ami anyagminőségben, kijelzőben és kamerában is jelentősen túlszárnyalja a Magic4 Lite-ot.

HONOR Magic4 Lite 5G

Egyelőre tehát az X-szériákkal és a Magic4 Lite-tal egy alsó-középkategóriás piacbővítést látok a HONOR-tól, az igazi innovációt, igazán ütős dolgokat még nem hozta el a cég, azt majd a vastagabb ceruzával árazott modellektől várhatják a felhasználók.

A HONOR Magic4 Lite 5G-t a HONOR Magyarország biztosította a tesztre 2 hét időtartamra, a fent leírt tartalomba nem volt beleszólásuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb