Kiegészítők

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

Megtaláltuk a legjobb megoldást a telefon kijelzőjének védelmére, amely szinte minden Huawei telefonra, tabletre elérhető és tökéletesen lefedi az ívelt kijelzőt, illetve a lekerekített szélű üveg felületeket is.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

Rendkívül sok védőfólia, edzett üvegfólia érhető el manapság, azonban amióta a gyártók kitalálták a telefonok kijelzőjére a 2.5D-s előlapi üveg borítást, amelynél az üveglap széle szépen lekerekedik, azóta nagyon nehéz lett olyan védelmet találni, amely lefedi a teljes előlapot és tényleg jó minőségű. Erre hozott egy megoldást a MediaMarkt és a ClearPlex.

Az amerikai Madico nevű cég gyártja a ClearPlex fóliát, amelyet korábban eredetileg autók szélvédőjére alkották meg, a kavicsfelverődések okozta sérülések elkerülése érdekében, többek között a Nascar autók esetében is használják ezt a védelmet.

Hogyan kerül a telefonra?

A gyártó felismerte a lehetőségét annak, hogy ez a fólia kiválóan működhet olyan hétköznapi tárgyak védelmére is, mint például az okostelefonok, amelyeken nagyméretű üvegfelület van. A MediaMarkt Okospultjaiban találtam rá a ClearPlex fóliákra, amelyet le is teszteltem azonnal, hiszen mint ismert, a Mate 20 Pro telefon ívelt kijelzőjére nem egyszerű megfelelő fóliát találni, ráadásul nem mindegy, hogy milyen a fólia, az ugyanis akár a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó működését is befolyásolhatja.

A ClearPlex négy fő komponensből áll. Van a fólia, amely nem egy edzett üveg alapú anyag, hanem rugalmas, ellenálló, illetve ha a fóliát széthúztam, akkor látszott, hogy az anyagában valamiféle szálszerkezet található, amely talán üvegszál lehet, bár erről nincs hivatalos információ, a gyártó nem ad ki üzleti titokra hivatkozva pontos információt.  A fólia téglalap alapú kialakítással rendelkezik és egy speciális gép vágja ki azt az adott telefon típusára, így lesz univerzális.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

A rendszerhez tartozik egy speciális adatbázis, amelyben megtalálhatók azok a méretek, amely alapján ki kell vágni a fóliát, ráadásul a gyártó annyira vigyáz a technológiára, hogy a gép nem tud más fóliát kivágni, mert minden egyes ClearPlex fólia egyedi, egyszer használható azonosítószámmal rendelkezik, amelyet vágás előtt be kell szkennelni, ezzel pedig megkerülhetetlenné teszi az okoskodást a gyártó. A felhelyezésben pedig egy speciális zselé segít, amiről kémiailag semmit sem tudunk, ezt szintén titokban tartja a gyártó.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

Hogyan működik a felhelyezés?

A MediaMarktban az Okospultnál lévő technikus megoldja az egészet! Elsőnek kiválasztjuk azt, hogy pontosan milyen fóliát szeretnénk, mert hogy telefon típusonként is van többféle opció. Az előlapot és a kijelzőt illetően jellemzően kétféle választási lehetőség van. Az egyik, a teljes előlapot lefedő megoldás, amely a Mate 20 Pro esetén teljesen lefedi az egész előlapi üveget, az ívelt részt is végig, ez a legszebb megoldás, de csak akkor jó, ha nem használunk tokot. A ClearPlex elérhető azonban azok számára is, akik szeretik tokba helyezni a készüléket. Számukra érhető el a “Case Friendly” fólia. Erről azt érdemes tudni, hogy az egész kijelzőt lefedi, azonban az előlapi üvegen nem megy ki teljesen a szélekre, azért hogy a tok ne nyomja fel – én ezt választottam a telefonomra.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

Akik nem szeretik a tokokat, kérhetnek fóliát a hátoldalra is, ide is van választási lehetőség bőven. formát tekintve itt olyan opciókat találunk, amely a teljes hátlap mellett akár a kamera szigetet is befedi (a kamera lencsék körül kivágással), bár ez csak azon modellek esetén ajánlott, amely nem tartalmaz külön érzékelőket az üveg alatt (a Mate 20 Pro esetén nem ajánlott ez a verzió).

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

Nem csak sima, átlátszó fóliát kérhetünk a hátoldalra, hanem háromféle mintázattal is elérhető a ClearPlex. Van karbon mintázatú, amely fekete és fehér színben érhető el, valamint egy krokodilbőr mintázatú fóliát is lehet választani.

A kiválasztást követően a gép kivágja a fóliát. A működése hasonló, mint egy tintasugaras nyomtatóé, csak itt nem festéket visz fel a fej, hanem kivágja a fóliát. Mellette az Okospult technikusa letisztítja a telefont, teljesen megszabadítja azt a portól és a zsírtól.

Először a telefont fújja be egy speciális zselés anyaggal, majd a fóliát is. Erről a zseléről sokat nem tudunk, pontosabban a ClearPlex saját fejlesztése és üzleti titkok miatt nem tudjuk mi van benne. Egészségre és telefonra nem káros, ez a része ismert és ez a lényeg. A fólia felhelyezése során pontosan ráigazítja a telefonra a fóliát a technikus, majd a felesleges zselét kinyomkodja alóla, amíg nem lesz buborék és folt mentes a kijelzőn a ClearPlex.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

A felhelyezést követően a fólián még foltok látszódtak, azonban jelezték, hogy az első pár órában ne tegyem vissza a tokba a telefont és zsebbe sem, várjam meg, amíg megszárad teljesen a zselé. Ez nálam körülbelül 2 óra volt, ez idő alatt teljesen eltűntek a foltok és gyakorlatilag kívülről ránézve észre sem lehet venni elsőre, hogy ott van a fólia rajta.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

A fólia öngyógyításra is képes

Igen, ilyet is tud! Az edzett üvegfóliák a karcolásokat követően úgy maradnak. A ClearPlex azonban bizonyos szintig öngyógyító. A MediaMarktban azt tanácsolták, hogy a kisebb karcolások esetén, amelyek megjelennek rajta, hajszárítóval alacsony hőfokozat mellett 1-2 percig fújjak rá levegőt. Ez aktiválja a fóliát és azon regenerálódnak a karcos felületek. Fontos leszögezni, a kisebb karcokra lesz ez érvényes és nem feltétlenül lesz 100%-os az eltüntetés, azonban így is több, mint amire képes a konkurencia.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

Mennyibe kerül és hol van?

Folyamatban van a gépek telepítése az összes hazai MediaMarkt áruházba. Már most is a legtöbb helyen elérhető, hamarosan pedig mind a 24 áruházban lehetőség lesz kérni. Ezen kívül immáron a MediaMarkt webáruházában, a telefon megrendelésekor lehet kérni az újgenerációs ütésálló fólia felhelyezését, ez esetben az online megrendelést már fóliával együtt szállítják ki.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

A ClearPlex fólia felhelyezéssel együtt 5 999 forintba kerül. Ezért kapunk egy tökéletesen illeszkedő fóliát, amely ütésállósággal védi a telefon üveg felületét, illetve öngyógyító funkcióval rendelkezik, illetve azt pontosan, hibátlanul fel is helyezik helyettünk.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

Nagyon sok panaszt lehet olvasni a különböző névtelen fóliákról, amelyek a kijelző széléig sem érnek ki, nem nyújtanak megfelelő védelmet, illetve nem lehet őket szépen felhelyezni őket. 6000 forintért ezeket elfelejthetjük, hiszen ezt a problémát megoldja helyettünk az Okospult.

Funfact

Több helyen olvastam már, hogy a Huawei Mate 20 Pro kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasója egyes fóliákkal nem működik megfelelően, nem lehet feloldani vele a telefont. A ClearPlex nem ilyen! Egy hét használat tapasztalatai alapján tökéletesen működik az ujjlenyomat olvasó a Mate 20 Próban a ClearPlex fólia felhelyezését követően is.

ClearPlex ütésálló fólia: teljes kijelzőt beborító védelem a telefonra

Nem csak okostelefonokra és tabletekre érhető el a fólia! Az kérhető akár az okosórák kijelzőjére, vagy akár notebookra is. Az új Huawei MateBook X Pro notebookra is képesek ClearPlex fóliát biztosani a MediaMarktban, amivel az érintőképernyő is megvédhető.

'Fel a tetejéhez' gomb