Funkciók

Minden a GPU Turbo technológiáról, amit tudni akartál

A GPU Turbo technológia jelentős teljesítménybeli és üzemidőbeli ígérettel kecsegtet, ráadásul számos készüléket érintően. A funkciót számos felsőkategóriás és középkategóriás okostelefon is megkapja majd.

Minden a GPU Turbo technológiáról, amit tudni akartál

Mi az a GPU Turbo?

Ha dióhéjban akarjuk ezt a kérdést megválaszolni, akkor azt mondhatjuk, hogy a GPU Turbo technológia optimalizálja a grafikai folyamatokat, illetve eltávolítja azon esetleges korlátokat, illetve szűk keresztmetszeteket a telefon grafikus feldolgozása során hardveres és szoftveres oldalon, amely visszafoghatja a teljesítményt.  Huawei közlése szerint a GPU Turbo újraépíti a tradícionális grafikus feldolgozás keretrendszerét mélyebb rendszerszinten, de mit is jelent ez pontosan?

A grafikus szoftvereket két szintre lehet besorolni – magas és alacsony szintű alkalmazások. A legmagasabb szintű szoftverek az alkalmazások és játékok, alattauk pedig a különböző grafikus API-k, mint az OpenGL, vagy a Vulkan, amelyek közös grafikus funkciókat biztosítanak ezeknek az applikációknak. Az API-n belül alacsony szintű szoftveres és driveres elemek vannak, a kód bitjei térképezik fel az API-t az adott hardver számára, amely a telefonban található.

Ezek azok a bitek, amelyeket a GPU Turbo technológia vezérel a grafikus keretrendszerben és amivel valódi javulást tudtak összehozni a mérnökök a fejlesztés során. Az Android története során számos nagy teljesítmény növekedést, illetve energiatakarékos ütemezést láthattunk már abból, ahogyan a Java Runtime változott a rendszerben. A Huawei mérnökei szerint a következő nagy durranás a grafikus terület újraoptimalizálása lehet.

Teljesítmény és energiafogyasztás javulás

A technikai részletek jól hangoznak, de mit vesz észre ebből a felhasználó? A vállalat szerint jelentősebb teljesítményt, energiafogyasztást és hőmérséklettermelést érintő változást hoz a GPU Turbo technológiára történő váltás.

Minden a GPU Turbo technológiáról, amit tudni akartál

A GPU Turbo képes akár 60%-kal magasabb teljesítményt kínálni a régi keretrendszerhez képest. Ez az extra teljesítmény magasabb és stabilabb képfrissítési számot (FPS), illetve potenciálisan szebb képminőséget is eredményezhet. 3D-s játékok eseténél simább, szebb játékmenet érhető el, akár HDR támogatás nélkül is.

A teljesítmény növekedés mellett nem elhanyagolható az a 30%-os energia megtakarítás sem, amely elérhető. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a játékok úgy futnak szebb grafika mellett, hogy közben az akkumulátorból kevesebbet fogyasztanak, tehát akár hosszabb ideig is lehet játszani. Az alacsonyabb fogyasztás egyúttal azt is jelenti, hogy az okostelefon hőmérséklete is hűvösebb maradhat. A kevésbé melegedő telefon rövid távon jobb teljesítményre képes, hiszen nincs túlmelegés miatti teljesítmény csökkentés a rendszer részéről, hosszú távon pedig megőrzi a készülék állapotát alacsonyabb lehet a hardveres hiba lehetősége.

Mikor lesz elérhető a GPU Turbo?

A felsőkategóriás Huawei és Honor okostelefonok már augusztusban elkezdik megkapni a GPU Turbo technológiát tartalmazó frissítést, míg szeptembertől a középkategóriás modelleknél is beindul a frissítés. Jelen információk szerint 13 Huawei modell és 6 Honor típus fog GPU Turbo funkcióval bővülni a jövőben.

Forrás
Android Authority
'Fel a tetejéhez' gomb