Hírek

Jöhetnek a cserélhető akkumulátoros HONOR telefonok 2027-től

Alapjában szabhatja át az összes okostelefont 2027-től az az új Európai Uniós rendelet amely augusztus 17-én lépett életbe.

A frissen elfogadott jogszabály alapján 2027-től “a fogyasztók képesek lesznek eltávolítani és cserélni a hordozható akkumulátorokat az elektronikai termékeikben az életciklusuk bármely pontján”. Magyarul a telefonokat is olyan akkumulátorral kell ellátni, amely otthon egyszerűen eltávolítható, valamint a felhasználó által könnyen hozzáférhető, beszerezhető az akkumulátor. Különleges szerszám csak akkor lehet szükséges a cseréhez, ha ezt ingyen biztosítja a gyártó.

Két akkumulátor van beépítve a HONOR Magic V2-ben

Ezen kívül az akkumulátoroknak egy egyedi QR-kóddal kell majd rendelkezniük (egyfajta termék útlevéllel), amellyel követhetővé válnak azok életútjai. Erre azért van szükség, mert a legmagasabb mértékben törekedni kell majd arra, hogy az akkumulátorok gyártásához minél kevesebb nyersanyagra legyen szükség. A szükségletet nagy mértékben kell majd a begyűjtött és újrahasznosított akkumulátorokból fedezni, főleg olyan kritikus alapanyagok esetében, mint a kobalt, a lítium és a nikkel.

A szakértők úgy látják, hogy bár a szabályozás az EU-ra érvényes, mégis azzal járhat, hogy világszerte új trendként fog ez megjelenni négy év múlva. Ennek az oka, hogy nem érdemes külön az EU-ra szabott készülékeket fejleszteni és gyártani, illetve a világ többi pontjára másfajtát. Emiatt a cserélhető akkumulátoros telefonok visszatérhetnek világszerte 2027-től.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb