Hírek

2021-től 3 év is lehet a kötelező jótállás

Jövőre átalakulnak majd a jótállási, szavatossági szabályozások, amelyek elsősorban a fogyasztók számára lesz előnyös több szempontból is.

Honor 30 Pro+

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter budapesti sajtótájékoztatóján  elmondta, hogy a kihirdetés előtt álló kormányrendelet és miniszteri rendelet alapján a jelenlegi 1 éves kötelező jótállás helyett az árhoz igazodó, sávos időtartamok lesznek. Ennek részeként, egy 10-100 ezer forint közötti értéket képviselő termék esetén marad továbbra is az 1 év kötelező jótállás. A 100-250 ezer forint közötti értékű termék 2 év, a 250 ezer forint feletti termékek pedig 3 év kötelező jótállással rendelkeznek majd 2021-től.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár közölése szerint a jelenlegi  “a vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy a cserét legfeljebb 15 napon belül elvégezze” szabályozás marad, azonban kiegészítésre kerül azzal, hogy ha nem javítható a termék 15 napon belül, arról tájékoztatni kell majd a fogyasztót. Ezen kívül, ha egy termék három javítás után negyedjére is meghibásodik, vagy 30 napon belül nem javítható, akkor a vállalkozás köteles lesz cserélni a terméket.

Bevezetésre kerül az e-jótálási jegy is, azaz digitális formában is megfelelő lesz a jótállási jegy. A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési és eljárási jogkörét is kibővítenék, hogy ezzel is többet lehessen segíteni a panaszos eljárások megszüntetésében.

Az új szabályozások várhatóan 2021-től lesz elérhető. Annak pontos részletei még nem elérhetők, azonban érdekes lesz az, hogy a gyártók miképpen alkalmazzák majd ezeket. A Honor okostelefonjaira, notebookjaira most egységesen 2 év a jótállás, ártól függően (korábban egyes telefonokra kiterjeszthető volt ráadásként 3 évre). A szabályozás alapján azonban a felsőkategóriás telefonok, notebookok 250 ezer forint felett 3 éves kötelező jótállással rendelkezhetnek majd. Mindenképpen érdekes lehet az is, hogy mi történik majd akkor, ha egy korábban 300 ezer forintos készüléket akcióban 250 ezer forint alá áraznak, hiszen ez az árszerinti sávos jótállást is érinthetné.

Forrás
Portfólió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb