Funkciók

Mi az a notch?

A notch egy olyan új kifejezés, amit itt lesz az idő megtanulni, mert beköszöntött a Huawei-nél is.

Huawei nova 3e - indul a notch-korszak

Ez az angol szó önmagában bemetszést, bevágást jelent. A telefonok esetén arra utal, hogy a kijelző kapott egy belógó kis szigetet, jellemzően felül, amely területek kamera és más szenzorok helyezkednek el.

A notch az Apple iPhone X okostelefonnal jelent meg először még 2017 végén, azonban 2018-ra több más gyártó, így a Huawei is lehetőséget látott benne azért, hogy még nagyobb területet tudjon lefedni az előlapból.

Huawei nova 3e - indul a notch-korszak

Ha megnézzük a Huawei Mate 10 Prót, amely egy rendkívül vékony kijelzőkerettel rendelkező okostelefon, azt láthatjuk, hogy bár oldalt szinte alig észrevehető a keret, de alul és felül azért csak marad egy vékonyka csík. A felső keretnek funkciója van, hiszen itt szokott elhelyezkedni az előlapi kamera, a hangszóró, közelség- és fényérzékelő szenzor, illetve egyes esetekben a visszajelző LED. Ezeket máshová a telefonon nem igazán lehet elhelyezni.

A felső bemetszés, azaz notch lehetőséget nyújt arra, hogy a felső keret elemeit egy kisebb területre zsúfoljuk be, vele együtt pedig a megmaradt területet átadja a gyártó a kijelzőnek. Elsőre szokatlan és furcsa, hiszen mióta okostelefonok vannak, azóta sima, négyszögletű megjelenítőkhöz vagyunk szokva.

Akár mondhatjuk azt, hogy ténylag az Apple után megy a Huawei és a többi gyártó is a notch alkalmazásával, azonban eltekintve attól, hogy jól néz-e ki (ami abszolút szubjektív), funkcionalitásban további extrákat hozhat a jövőben.

A Huawei első notch kijelzős telefonja a nova 3e. Biztosak vagyun benne, hogy a Huawei párizsi bemutatóján további “notch-kijelzős” készülékekkel találkozunk majd. .

Mit gondolsz a notch-ról? Írd meg itt kommentben!

'Fel a tetejéhez' gomb