Funkciók

Így készült a Honor View 20 kamera kivágása

A Honor az elsők között vágott lyukat a kijelzőbe és helyezte bele a szelfi kamerát a View 20-as okostelefonnal. David Yuan, a Honor vezető tervezője beszélt az új megoldásról, arról hogyan született meg.

Így készült a Honor View 20 kamera kivágása

A Honor View 10 vékonyabb keretet kapott az elődökhöz képest, míg a Honor 10-re már notch került. A Honor View 20 megugrotta a kijelző evolúció következő szintjét, de miért a bal sarokban van a kivágás és nem középen?

Így készült a Honor View 20 kamera kivágása

Mr. Yuan felfedte, hogy a Honor korábban felmérést végzett arról, hol tetszene nekik jobban a kamera pozíciója. A felmérés kétlépcsős volt, az első körben arra várták a választ, hogy a kijelző lyukat, a vízcsepp szenzorszigetet, vagy a nagyméretű notch-ot preferálják-e jobban az emberek. Érdekes, hogy a kijelzőbe épített kamera megoldás magasan vezette a felmérést, amelyet a vízcsepp formájú notch követett, míg a nagyméretű notch messze lemaradva került a harmadik helyre.

A felmérés következő része arra törekedett, hogy kiderüljön az emberek hova szeretnék a kamera kivágást, középre, vagy esetleg az egyik sarokba.

Így készült a Honor View 20 kamera kivágása

A jobb oldalra helyezett kivágást a tervező csapat még az elején elvetette. Ennek az oka az, hogy a készülék jobb oldalán vannak a nyomógombok,  ez az oldal felül van, amikor az emberek fotóznak, vagy esetleg játszanak. Ilyen esetben a bal oldalra helyezett kamera kivágás szinte észrevehetetlen, hiszen kiesik a fő látómezőből.

A későbbi kutatások rámutattak, hogy a legtöbb ember a telefonnal vízszintesen fényképez, ugyan abban a tájolásban, csak kevesen vannak, akik fordítva használják a telefont, azaz vízszintesen úgy, hogy a jobb oldalsó élen lévő gombok alul lennének. Ebben az esetben a kamera exponáló gomb is átkerül a telefon kijelzőjének oldalára, középre, így útban lenne a kamera kivágás. Így végül a bal oldalra helyezett kamera kivágás bizonyult a leginkább logikus megoldásnak a Honor számára.

Mindeközben, amíg megtalálták a kamera számára a megfelelő helyet, a megvalósítás sokkal nehezebb, mint gondolnánk. A hagyományos, kereten, vagy notch-on lévő előlapi kamerák számos réteg alatt találhatók meg. Van egy fényvezető lemez (LGP), egy polarizációs filmréteg (POL), egy színszűrő, egy optikai ragasztóréteg (OCA) és természetesen az egész előlapot borító edzett üveg is ott van.

Így készült a Honor View 20 kamera kivágása

A Honor View 20 egy egyedülálló technológiát használt a kijelzőpanel kialakításához. Finoman egymáshoz illesztenek 18 különböző réteget, benne a kamera lyukkal, így nem kivágva lett a kijelző, hanem úgy alakították azt ki, hogy ezen a területen nincsenek képpontok.  A folyadékkristályos régeteghez a Honor egy “pixel transition” nevű technológiát használt, amely szabályozza a krisályok áramlását a kivágás körül.

A Honor mérnökei fejlett litográfiai folyamatok segítségével tudják a kamera számára átlátszóvá tenni a lyukat és úgy kialakítani a körülötte lévő részt, hogy a kijelzőből ne szűrődjön be fény a kamera szenzorba. Érdekesség, hogy a vezető tervező mérnök kiemelte azt, hogy amíg a konkurens gyártók kijelzőbe vágott kamera lyuka 6 mm átmérőjű, addig a View 20 kamerájának mindösszesen 4,5 mm-es kivágása lesz, ez a teljes területet tekintve közel a fele.

A Honor View 20 okostelefon január 22-én, Párizsban fog debütálni globálisan, ezt követően várhatóan Magyarországon is piacra kerül majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb